fotoliaPODELA WEB SAJTOVA

Podela web sajtova prema sadržaju - nameni: personalni (lični) web sajtovi, komercijalni web sajtovi, informativni web sajtovi, blogovi, forumi, socijalne mreže, web sajtovi za deljenje sadržaja, web direktorijumi, web alati...

Podela web sajtova prema interaktivnosti sa posetiocima: Statički i dinamički web sajtovi

Podela web sajtova prema tehnologiji izrade:
HTML, XHTML, web sajtovi sa CMS-om, Flash web sajtovi.

Kako god podelili web sajtove, jedno im je zajedničko: svi nastoje da imaju što veću posećenost! Za koji web sajt ćete se Vi odlučiti najviše zavisi od Vaših potreba, a ne retko i od finansijskih mogućnosti. Ako je u pitanju Vaš biznis, preporičujemo Vam da se ne ustručavate da uložite u kvalitetan web sajt, jer će Vam se ta investicija vrlo brzo isplatiti.

 

 

Podela web sajtova prema nameni

Personalni (lični) web sajtovi:
Potreba ljudi ili organizacija da drugima kroz slike i reči predstave sebe, svoju organizaciju, porodicu, aktivnosti, interesovanja, razmišljanja... doprinela je popularnosti ovog tipa web sajtova. Na internetu je moguće pronaći besplatan prostor za ubacivanje takvih sadržaja, ali to treba izbegavati jer imaju mnoga ograničenja i u potpunosti zavise od matičnog web sajta.

Komercijalni sajtovi:
Komercijalni web sajtovi imaju za cilj da predstave proizvode i usluge koje nudi vlasnik sajta i privuče potencijalne klijente. Osim jednostavnog predstavljanja roba i usluga komercijalni web sajtovi sve češće omogućavaju online naručivanje i plaćanje preko interneta. Danas se prisustvo na internetu podrazumeva za svaku ozbiljnu firmu. Ovi web sajtovi treba da budu jedinstveni, privlačni posetiocima i jednostavni za korišćenje, u protivnom, umesto da privuku, mogu da odbiju potencijalne kupce, odnosno korisnike usluga koje web sajt nudi.

Informacioni sajtovi:
Sama reč kaže da su to web sajtovi koji pružaju informacije o razlicitim temama. Najpoznatiji je svakako www.wikipedia.org koji predstavlja najveću online enciklopediju. Ovaj web sajt je interaktivan jer omogućava posetiocima da pišu svoja objašnjenja.

Blogovi:
Blogovi su web sajtovi namenjeni da podelite svoje misljenje sa drugima na internetu bez obzira na temu ili sadržaj, da ucestvujete u diskusijama sa drugim blogerima, postavljate slike ili komentare... Do bloga na internetu moguće je doći i potpuno besplatno preko sajtova koji nude besplatno postavljanje bloga, kao što je na primer www.blog.rs, ali trebate znati da u tim slučajevima nemate vlastitu web adresu, već se na internetu pojavljujete kao poddomen pomenutog sajta. Ovakva rešenja imaju mnogobrojna ograničenja, tako da ako želite nezavistan blog, sa sopstvenom web adresom, naša preporuka je da registrujete svoj domen i zakupite svoj host, a sam blog možete uraditi pomoću verovatno najpoznatijeg Open Sourse CMS-a www.wordpress.org dostupan i na srpskom jeziku na sr.wordpress.org.

Forumi:
Forumi su vrlo slični blogovima, ali za razliku od bloga imaju unapred zadate oblasti o kojima se diskutuje unutar kojih se otvaraju pojedine teme, postavljaju pitanja i očekuje pomoć u vidu odgovora. Vrlo često su forumi deo nekog web sajta gde se diskutuje na temu o kojoj je sam web sajt domaćin.

Socijalne mreže:
Socijalne mreže su web sajtovi za masovno međusobno povezivanje ljudi, razmene informacija, fotografija i drugih ličnih podataka. Postoje i socijalne mreže koje povezuju ljude u poslovnom ili strukovnom smislu. Najpoznatije socijalne mreže, svakako su Facebook i Twitter. Ovi web sajtovi masovno se koriste za reklamu i promocije firmi, proizvoda i usluga.

Web sajtovi za deljenje sadržaja:
Ovi web sajtovi omogućavaju ljudima da postavljaju odgovarajuće sadržaje na internet (slike, muziku, video klipove...) i te sadržaje dele sa drugima. Najpoznatiji međi takvim web sajtovima je Youtube.

Web direktorijumi i poslovni adresari:
Web direktorijumi su sajtovi koji sadrže uglavnom linkove prema drugim sajtovima. Sajtove razvrstavaju po kategorijama i osim kratkog opisa web sajta, eventualno jedne slicice (logo) i linka ne sadrže ništa drugo. Neki web direktorijumi zahtevaju povratni link. Najpoznatiji i najznačajniji web direktorijum na svetskom nivou je svakako www.dmoz.org, a od domaćih spomenimo www.direktorijum.org, www.linkovanje.net, www.kataloglinkova.net, www.linkovi.biz, www.dodajsajt.net i tako dalje.
Poslovni adresari orjentisani su na web sajtove firmi i sadrže puno više podataka i o web sajtu i o firmama: više teksta i opisa, logo, slike, adrese, telefone, email adrese, mape....

Web alati:
Web alati su sajtovi koji nude razne alate za Vaš web sajt, kao što je na primer vođenje statistike, merenje brzine interneta, merenje pinga, provere geografskog položaja neke IP adrese i slično. U web alate možemo svrstati i pretraživače bez kojih je korišćenje interneta postalo nezamislivo (Google, Yahoo, Bibg, AOL, Ask...).

Spomenimo još web sajtove za zabavu - online igrice, edukativni web sajtovi (sajtovi sa raznim uputstvima - tutorijali), sajtovi za download muzike, filmova ili gorovih rešenja u svim oblastima i tako dalje...

Podela web sajtova prema interaktivnosti

Statički web sajt:
Statički web sajtovi su najjednostavniji, najbrže se rade, te su obično i najjeftiniji. Najčešće se rade u HTML-u, odnosno u XHTML-u u kombinaciji sa CSS-om. Mogu imati animacije i java skripte, ali nemaju interaktivnost sa posetiocima. Sva aktivnost posetioca ovakvog web sajta svodi se na pregledavanje sadržaja i eventualno korišćenje kontakt forme. Ne zahtevaju bazu podataka. Celokupan HTML kôd izvršava se u browser-u posetioca. Obično se brže učitavaju i lakše ih je optimizovati za pretraživače. Pogodni su za manje zahtevne web sajtove, sa manje podataka i gde interakcija sa posetiocima nije neophodna.

Dinamički web sajt:
Dinamički web sajt omogućava manju ili veću interakciju sa posetiocima, prikuplja podatke o posetiocima i njihovim interesovanjima, omogućava ili onemogućava pristup delovima sajta određenim kategorijama posetioca, automatski šalje obaveštenja ili vesti posetiocima koji to žele, te može da omogućava pronačaženje i sortiranje podataka... Obično se rade u nekom programskom jeziku (php, asp...) i kôd im se izvršava na serveru, pa tek potom šalje browser-u.
Podaci se smeštaju u bazu podataka, odakle se po potrebi "pozivaju". Najčešće se rade zajedno sa CMS-om kojim se vlasniku web sajta omogućava da vrlo jednostavno i brzo ažurira web sajt, bez ikakvog posebnog znanja o web dizajnu. Komplikovaniji su za izradu i optimizaciju i naravno, znatno skuplji.

Tu trebate znati da dva web sajta mogu izgledati identično, ali da ipak bude velika razlika u njihovoj ceni jer CMS, baza podataka, admin panel... nisu vidljivi posetiocu web sajta, već samo Vama, odnosno administratoru sajta.

Podela web sajtova prema tehnologiji izrade

WEB sajt rađen sa HTML/XHTML:
HTML/XHTML je najprostija tehnika, gde se koriste HTML, odnosno XHTML kôdovi koji direktno čitaju web browser-i i koriste se za izradu jednostavnih statičkih web sajtova. Treba naglasiti da je HTML zastarela tehnologija i danas se retko koristi.

WEB sajt sa CMS-om:
Web sajt sa CMS-om je obično dinamičan web sajt, interaktivan je sa posetiocima i zahteva duže vreme izrade, web programiranje... Ovi web sajtovi mogu biti vrlo kompleksni sa kompletnim online prodavnicama - online shop, a mogu biti povezani sa sistemima za internet plaćanja roba i usluga. CMS omogućava korisniku da bez imalo znanja iz web dizajna sam ažurira sadržaj svog web sajta. Sistemi CMS mogu se namenski raditi za pojedinačni web sajt, ali postoje gotovi, pa i besplatni sistemi. Opširnije o CMS sistemima pogledajte na stranici CMS i održavanje web sajta.

Flash web sajt:
Web sajtovi urađeni u flash-u mogu biti veoma atraktivni, sa animacijama, zvucima - muzikom, mogu biti interaktivni sa korisnicima, sa ili bez CMS-a... Flash sajtovi predstavljaju prave male filmske predstave na web-u, ali nedostatak flash sajtova je u tome što se sporo učitavaju, optimizacija za pretraživače je nemoguća misija, a CMS je vrlo teško napraviti.

 

FacebookLinkedIn

WEB STUDIO

 

veb studio2

SARADNICI

  • image01.jpg
  • image02.jpg
  • image03.jpg
  • image04.jpg
  • image05.jpg
  • image06.jpg
  • image07.jpg
  • image08.jpg
  • image09.jpg